Gyalogolj az egészségedért!

Sokan vagyunk úgy vele, hogy egy fárasztó munkanap után már nem vágyunk az edzőterembe, de szeretnénk jó formába kerülni, vagy éppen formában maradni. Mások pedig valamilyen korábbi vagy aktuális sérülés, testi fájdalom miatt ódzkodnak attól, hogy közösségben kezdjenek bele valamilyen mozgástevékenységbe, de nincs pénzük egyéni keretek között mozogni.

Van egy jó hírünk! A gyaloglás egy kiváló megoldás lehet a fenti esetekre!

A gyaloglás egy olyan fizikai aktivitási forma, ami a kardiovaszkuláris (szív-ér) rendszerre hat, megnöveli a pulzust, fokozza a vérkeringést és jótékonyan hat a vérnyomásra. Ezen kívül segít az energiaszintünk fokozásában is bizonyos hormonok felszabadításával (pl. endorfin) és a testünk sejtjeihez való oxigén szállításán keresztül.

Lássuk mi mindenre hat még a gyaloglás:

 • Segít a szív egészségének megőrzésében
 • Kontroll alatt tartja a vérnyomást
 • Javítja a vérkeringést
 • Támogatja az immunrendszert, segít a betegségekkel való megküzdésben
 • Csökkenti a cukorbetegség és a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát
 • Hangulatjavító hatású
 • Segíti az agyműködést (javítja a memóriát, és javul az emlékek visszaidézésének képessége is)
 • Segít a depresszióval való megküzdésben
 • Javítja az izomerőt, segít megelőzni/lelassítani a csontritkulás folyamatát
 • Javítja az egyensúlyérzéket, testtartást
 • Növeli a kreativitást, fantáziát

A gyaloglás egy komplex mozgásforma, rengeteg izomra hat egyszerre, mindenki számára elérhető és bárhol elérhető. Nincs szükség hozzá drága felszerelésre, eszközökre, csupán egy jó cipőre. Remek módja, hogy aktívak maradjunk, aktívnak érezzük magunkat. A gyaloglás egy nagyon biztonságos mozgásforma, akár túlsúllyal is bátran elkezdhető. Ha gyakran választjuk a gyaloglást, akkor hosszútávon érezni fogjuk a fenti jótékony hatásokat.

Számos paraméteren tudsz változtatni, hogy ne váljon unalmassá: különböző terepeken gyalogolhatsz, lehet akár futópadon is elkezdeni, vagy városban, parkokban, erdős helyeken, kint a friss levegőn. Külön javaslom a szabad levegőn való gyaloglást, mert jótékonyan hat az idegrendszerre, nyugtatja azt és serkenti az agyműködést is, séta közben gyakran születnek meg rendkívüli ötletek! (Szóval, ha elakadtál egy problémával, csak menj ki a szabadba és ne felejts el jegyzetfüzetet is magaddal vinni, hogy azonnal lejegyezhesd az értékes gondolataidat.) Változtathatsz a tempón is, lassabb és gyorsabb ütemben sétálhatsz vagy akár egy séta alkalmával kombinálhatod is ezeket. A lényeg, hogy a gyaloglás ne egy andalgás legyen, legyen dinamikája, és ne feledkezz meg a karok mozgásáról sem közben!

Hogyan kezdj hozzá, ha eddig nem sétáltál?

 1. Ha csak naponta 30 percet gyalogolsz, azzal már nagyon sokat tettél az egészségedért. Ezt elkezdheted bárhol és bármikor. Szállj le egy-két megállóval előbb a buszról, és sétálj haza onnan. Válaszd a lépcsőt a lift helyett, ha van ilyen opció. Ebéd után tegyél egy sétát a környéken, akár csak a háztömb körül. Ezek az apró lépések mind hozzátesznek a rendszeres gyaloglási rutin kialakulásához.
 2. Az okos eszközök világában lehetőségünk van számolni lépéseinket. Ez az adat jó visszajelzést ad a napi aktivitásodról. Nem kell azonnal a 10.000 lépést megcélozni, ha eddig nem volt a megszokott napi rutinod része a gyaloglás. Tűzd ki célként, hogy aktív leszel, hogy teszel az egészségedért, hogy jól érzed magad mozgás közben! Nem muszáj mérned, csak csináld!
 3. Tartsd be a fokozatosság elvét. Ne akarj hirtelen 10 km-t sétálni, ha eddig sem tetted. Kezd kicsiben és minden nap tegyél hozzá egy keveset. Hamar észre fogod venni, hogy elérted azt a 10 km-t és már meg se kottyan.
 4. Amikor úgy érzed, hogy már jól megy, megszeretted ezt a mozgásformát, növeld az intenzitását, a gyorsaságot.

Légy te magad a változás! Gyaloglásra fel!