A regeneráció jelentősége

Egyre több inger ér minket a mindennapok során, melyek hatnak szervezetünkre és a sok inger hatására elfáradunk. Ezt az elfáradást mindenki másképp élni meg, elfáradhatunk testi, lelki vagy kognitív szinten vagy akár ezek kombinációját is megélhetjük.

A fáradtság egyfajta védekező mechanizmus a szervezet részéről, jelzésként szolgál, hogy pihenőre lenne szükségünk, ezért fontos odafigyelni rá. Számos következménye lehet annak, ha nem vesszük figyelembe a testünk jelzését, a sorozatos megbetegedésektől elkezdve akár a súlyosabb sérülésekig. Ebben a rohanó világban hajlamosak vagyunk rá, hogy a fáradtság érzetünket elnyomjuk, testi szinten akár fájdalomcsillapító gyógyszerek, krémek alkalmazásával, lelki szinten olyan kijelentésekkel, minthogy „jól vagyok”, ami mögött tényleges jóllét nincs, csak nem állunk készen szembenézni a problémáinkkal.

Mozgás során terhelés éri a szervezetet. A terhelés közbeni elfáradás leginkább azért jön létre, hogy megóvjon minket a túlterheléstől, ami sérülésekhez vezethet. A szervezet túlterhelése ugyanis a sérülések kockázatát hordozza, és sokan nem tudják, vagy nem veszik figyelembe, de a túlterhelés teljesítménycsökkenéshez vezet. Lássuk hogyan:

Optimális esetben a terhelés – ami esetünkben legyen egy mozgásos tevékenység, edzés – a leépítő (katabolikus) folyamatoknak kedvez. A mozgást követően mindig van egy pihenőidő, ami alatt a regeneráció, helyreállítódás zajlik, ami pedig a felépítő (anabolikus) folyamatoknak kedvez. Ha megfelelő időközönként adunk újabb terhelést a szervezetnek, amit megfelelő arányú pihenés követ, akkor a pihenési fázisban a szervezet a kiindulási állapotnál magasabb szintre tölti fel az energiaraktárait, hogy alkalmazkodjon a rá váró újabb terheléshez. Ha azonban túl sok terhelés éri a szervezetet, vagyis túl gyakoriak az edzések, akkor a szervezetnek nem lesz elegendő ideje visszapótolni az elvesztett energiát és így egyre inkább romlani fog a teljesítményünk, egyre fáradtabbnak fogjuk magunkat érezni, amihez természetesen a lelki stressz is hozzáadódik.

A testi-lelki folyamatok pedig hatással vannak egymásra, egy ördögi kör alakul ki azáltal, hogy fizikailag egyre leharcoltabbnak érezzük magunkat, ami miatt nem tudunk bizonyos tevékenységeket elvégezni, ami aggodalmakhoz és további stresszhez vezet.

Ha ezt a folyamatot ismerjük, akkor mostanra az is világossá vált mindenki számára, hogy a regeneráció, a pihenés kulcsfontosságú a fejlődés szempontjából.

A teljesség igénye nélkül, néhány ötlet, hogy mik segíthetnek a regenerációban:

  • Megfelelő mennyiségű alvás! Találd meg, hogy neked mi az optimális mennyiség és ahhoz igazítsd a napod. Fontos szempont még, hogy próbálj minden nap ugyanabban az időpontban felkelni (hétvégén is!), ami nagyon sokat segít a szervezetednek az optimális működés kialakításában.
  • Szabadidős tevékenységek, amik töltenek téged: pl. olvasás, forró fürdő, séta szabad levegőn, zene, tánc, kutyasétáltatás, rajzolás, napozás, naplemente nézés, barátokkal kikapcsolódás, horgászás, kacsa etetés, erdőfürdőzés, teázás…. vagy bármi, amit szeretsz csinálni és felfrissültnek érzed magad tőle.
  • Relaxációs technikák alkalmazása, meditáció, hangfürdő, masszázs.
  • Megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, kiegyensúlyozott táplálkozás.

Bármit is választasz a fentiek közül, vagy a saját eszköztáradból, legyen a legfontosabb szempont a saját egészséged! Hajlamosak vagyunk, mindig csak menni, csinálni, dolgozni, küzdeni, edzeni, másokért lenni, amik szuper dolgok, de mindezek mellett legyél saját magad számára fontos, találd meg a megoldásokat, amik kikapcsolnak és feltöltenek téged energiával, és segítenek még sok sok évig megőrizni az egészségedet!